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QUESTION:

ANSWER:

New Requirements for Securing
Cargo Apply to Truck Bodies

Our company manufactures

and installs truck bodies. We

understand that new require-

ments are coming for cargo

securement in January 2004.

What are these requirements,

and do they apply to truck

bodies

The new requirements are
discussed below and they
indirectly apply to your business.

The Federal Motor Carrier
Safety Requirements apply to the
motor carriers, their agents and
employees that operate commer-
cial motor vehicles (CMV) in
interstate commerce. However,
although the end-user is ulti-
mately responsible for proper
cargo securement, they will look
to the distributor and/or manu-
facturer to supply them with
vehicles that are capable of
meeting these requirements.
Knowing these new requirements
will help you assist your customers.

The Federal Motor Carrier
Safety Administration (FMCSA)
published a final rule, “Develop-
ment of a North American
Standard for Protection Against

Shifting and Falling Cargo,” on
Sept. 27, 2002. The purpose of the
final rule “is to reduce the
number of accidents caused by
cargo shifting on or within, or
falling from, CMVs operating in
interstate commerce, and to
harmonize to the greatest extent
practicable U.S., Canadian, and
Mexican cargo securement
regulations.” The new require-
ments also contain more specific
methods for the tiedown of
specific types of cargo.

As with the current require-
ments for cargo securement
found in Title 49 CFR Section
393.100, this new rule applies to
“trucks, truck tractors, semi-
trailers, full trailers, and pole
trailers.” The new requirements
went into effect Dec. 26, 2002, but
motor carriers have until Jan. 1,
2004 to ensure compliance.

A Notice of Proposed
Rulemaking (NPRM) for these
requirements was published Dec.
18, 2000. Copies of the NPRM
were subsequently mailed to
applicable NTEA Affiliate Division
and Committee members and to
all NTEA Manufacturer members,
noting these upcoming require-
ments. As indicated in the NPRM,
the new requirements have
performance criteria for cargo
securement systems, including
any part of the body used to
contain or secure cargo (such as
anchor points). There are also
new requirements for the
securement of hook lift and roll-
off containers.

To highlight what applies to
NTEA members, changes to the
requirements for anchor points
and the new requirements for

hook lift and roll-off container
securement follow.

Modifications to Anchor
Point Requirements
The current requirements for
anchor points on truck bodies are
found in Section 393.102 (d),
“Attachment to the Vehicle,”
stating “[t]he hook, bolt, weld, or
other connector by which a
tiedown assembly is attached to a
vehicle, and the mounting place
and means of mounting the
connector, must be at least as
strong as the tiedown assembly
when that connector is loaded in
any direction in which the tiedown
assembly may load it.”
• Section 393.5 is amended to

define anchor points as “[p]art
of the structure, fitting or
attachment on a vehicle or
article of cargo to which a
tiedown is attached.”

• The new requirements in
Section 393.104 (c), “Vehicle
Structures and Anchor Points,”
states “Vehicle structures,
floors, walls, decks, tiedown
anchor points, headerboards,
bulkheads, stakes, posts and
associated mounting pockets
used to contain or secure
articles of cargo must be strong
enough to meet the perfor-
mance criteria of Section
393.102, with no damaged or
weakened components that will
adversely effect their perfor-
mance for cargo securement
purposes, including reducing
the working load limit, and
must not have any cracks or
cuts.”

• The new performance criteria
for cargo securement devices
and systems are as follows:
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Section 393.102 “(a) Perfor-
mance criteria — Cargo secure-
ment devices and systems must
be capable of withstanding the
following three forces, applied
separately: (1) 0.8g deceleration
in the forward direction; (2) 0.5g
acceleration in the rearward
direction; and (3) 0.5g accelera-
tion in a lateral direction. (b)
Performance criteria for devices
to prevent vertical movement
of loads that are not contained
within the structure of the
vehicle. Securement systems
must provide a downward force
equivalent to at least 20% of the
weight of the article of cargo if
the article is not fully contained
within the structure of the
vehicle. If the article is fully
contained within the structure
of the vehicle, it may be secured
in accordance with Section
393.106 (b).”

For cargo fully contained within
the structure of the vehicle,
Section 393.106 (b) General —
“Cargo must be firmly immobi-
lized or secured on or within a
vehicle by structures of adequate

strength, dunnage or dunnage
bags, shoring bars, tiedowns or a
combination of these.”

The new rule “does not include
a requirement that anchor points
be rated and marked.” In the
preamble to the final rule, the
FMCSA states “...safety-conscious
motor carriers and drivers could
achieve compliance with the rules
being adopted, and make wise
choices about cargo securement
devices, without the mandatory
marking of anchor points.” It
further states, “[b]ased on the
anecdotal information available
to-date, the vast majority of
cargo-securement related acci-
dents do not involve problems
with the anchor points. The ma-
jority of these accidents appear to
involve an inadequate number of
tiedown devices, improper place-
ment of the tiedowns, or other
factors unrelated to the design or
performance capability of the an-
chor points. Therefore, we [the
FMCSA] continue to believe that
our focus should remain on the
actual tiedowns and the way
motor carriers use such devices to

Cargo Securement Requirements continued from page 2
secure articles of cargo, rather than
on vehicle-based anchor points.”

Please note the final rule does
not prohibit using current
securement methods. End-users
can use the same tiedown
hardware, as long as it meets the
performance criteria. The
preamble in the final rule states
the “FMCSA believes motor
carriers already have all the
hardware they need to comply
with the proposed changes. The
challenge for motor carriers is to
learn how to properly use
tiedown devices to further reduce
the occurrence of cargo
securement-related accidents.”

In most cases, compliance will
involve better use of the existing
securement systems, and possibly
more of the same tiedowns. In
fact, the FMCSA indicates “[m]ost
of the costs associated with this
rulemaking are believed to be
associated with the training of
drivers, motor carrier employees
responsible for loading CMVs,
and enforcement officials to
ensure they understand the
requirements being adopted.”

New Roll-on/Roll-off and Hook-lift Container Requirements

( 1 ) Blocked against forward movement by the lifting device, stops, a combination of both or other suitable
restraint mechanism

( 2 ) Secured to the front of the vehicle by the lifting device or other suitable restraint against lateral and
vertical movement

( 3 ) Secured to the rear of the vehicle with at least one of the following mechanisms:
(i) One tiedown attached to the vehicle chassis and the container chassis
(ii) Two tiedowns installed lengthwise, each securing one side of the container to one of the vehicle’s side
rails; or two hooks, or an equivalent mechanism, securing both sides of the container to the vehicle
chassis at least as effectively as the tiedowns in the two previous items.”

Section 393.5 is amended to define a hook-lift container as “[a] specialized container, primarily used to contain and
transport materials in the waste, recycling, construction/demolition and scrap industries, that are used in conjunction
with specialized vehicles in which the container is loaded and unloaded onto a tilt frame body by an articulating arm.”

• A new Sec. 393.134 contains the requirements for the “transportation of roll-on/roll-off or hook lift containers.”
• Each roll-on/roll-off and hook lift container carried on a vehicle that is not equipped with an integral securement

system must be:

Section 393.5 is amended to define Integral Securement System as “[a] system on certain roll-on/roll-off
containers and hook-lift containers and their related transport vehicles in which compatible front and rear hold down
devices are mated to provide securement of the complete vehicle and its articles of cargo.”


